Linux Mint 17 on Laptop Acer Aspire-E5-571G

  • Power button

You have to press it just right, because if you press it to short or to long it wont work! It take some to figure it out... I thought my brand new laptop not working! It's not a big deal right now.

  • BIOS

Press F2 when you see Acer logo, enter BIOS
Change option:
 from "UEFI" to "legacy"

  • Install Mint 17 

Create Mint17 64bit bootable flash drive and connect to the laptop.
Set first boot device "USB flash drive".
Install Mint as usual.

  • Resource

This is what I dig out:

YES! The famous Linux with Nvidia Optimus Technology and two Graphic cards!
I saved some time on the research before buying, so now I can spend more time on installation... Sadly...
I guess if you want a powerful laptop it is a common hardware and it's a good price so I should not complain.

  • Nvidia non free driver

Add PPA for nvidia non free driver:
$ sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install bbswitch-dkms bumblebee bumblebee-nvidia lib32gcc1
libc6-i386 libcuda1-331 libturbojpeg libvdpau1 nvidia-331 nvidia-current
nvidia-libopencl1-331  nvidia-opencl-icd-331 nvidia-settings primus primus-libs
screen-resolution-extra socat virtualgl virtualgl-libs glibc-doc vdpau-driver
primus-libs-ia32 virtualgl-libs-ia32 virtualgl primus nvidia-settings

  • Configure "bumblebee":

$ sudo pluma  /etc/bumblebee/bumblebee.conf

My configuration, I mark the changes:

# Configuration file for Bumblebee. Values should **not** be put between quotes

## Server options. Any change made in this section will need a server restart
# to take effect.
# The secondary Xorg server DISPLAY number
# Should the unused Xorg server be kept running? Set this to true if waiting
# for X to be ready is too long and don't need power management at all.
# The name of the Bumbleblee server group name (GID name)
# Card power state at exit. Set to false if the card shoud be ON when Bumblebee
# server exits.
# The default behavior of '-f' option on optirun. If set to "true", '-f' will
# be ignored.
# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
# Directory with a dummy config file to pass as a -configdir to secondary X

## Client options. Will take effect on the next optirun executed.
# Acceleration/ rendering bridge, possible values are auto, virtualgl and
# primus.
# The method used for VirtualGL to transport frames between X servers.
# Possible values are proxy, jpeg, rgb, xv and yuv.
# List of paths which are searched for the primus libGL.so.1 when using
# the primus bridge
# Should the program run under optirun even if Bumblebee server or nvidia card
# is not available?

# Driver-specific settings are grouped under [driver-NAME]. The sections are
# parsed if the Driver setting in [bumblebeed] is set to NAME (or if auto-
# detection resolves to NAME).
# PMMethod: method to use for saving power by disabling the nvidia card, valid
# values are: auto - automatically detect which PM method to use
#         bbswitch - new in BB 3, recommended if available
#       switcheroo - vga_switcheroo method, use at your own risk
#             none - disable PM completely
# https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Comparison-of-PM-methods

## Section with nvidia driver specific options, only parsed if Driver=nvidia
# Module name to load, defaults to Driver if empty or unset
# colon-separated path to the nvidia libraries
# comma-separated path of the directory containing nvidia_drv.so and the
# default Xorg modules path

## Section with nouveau driver specific options, only parsed if Driver=nouveau

  • Nvidia settings

It creates virtual X display, by default it ":8" , it is set on bumblebee.conf.

Generally speaking, to see nvidia-settings you have to trun ON the nvidia card and specify display.

$ optirun nvidia-settings -c :8

So now card is active until the tool is closed.

  • Using Nvidia GPU

Close the nvidia-settings tool and try this:

$ cat /proc/acpi/bbswitch
0000:03:00.0 OFF

Make bash use bumblebee and then check:

$ optirun bash
$cat /proc/acpi/bbswitch
0000:03:00.0 ON
$ optirun --status
Bumblebee status: Ready (3.2.1). X is PID 25018, 1 applications using bumblebeed.

Now you can do 3D math test using nvidia card:

$ glxspheres64
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x20
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce 840M/PCIe/SSE2
92.270035 frames/sec - 81.921028 Mpixels/sec

  • Fixing Brightness control (copied from ubuntu forum, link above):

I figured it out from different sites, it fixes backlight.
Run the following command in Terminal:
gksu pluma /etc/default/grub
then change
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
then save and run:
sudo update-grub
and then restart the system for changes to take effect.

  • Issues:

Video tearing using Nvidia card
I tested with mplayer, kodi (xbmc), vlc.
Common solution is in nvidia-settings/OpenGL set:
Sync to Vblank
Allow Flipping
Use Conformant Texture Clamping
Gues what! In my case, nvidia-settings don't have such options!

What should i do now..?
Also nvidia-settings tool shows wrong screen resolution. I try change it but nothing changed.

I checked directly manufacturer drivers at


Linux x64 (AMD64/EM64T) Display Driver - BETA
Version: 346.22 - Release Date: Mon Dec 08, 2014

Linux x64 (AMD64/EM64T) Display Driver
Version: 340.65 - Release Date: Mon Dec 08, 2014

I use older driver, it's probably the issue.
Unfortunately, I know how to install NVIDIA-Linux-x86_64-346.22.run file but only on single GPU hardware. I have no clue how to combined with bumblebee.
Update's in PPA are WELCOME! 
  • Intel graphic card

Mplayer2 and VLC uses "-vo vx" by default and I think it's CPU and it's not working well.
XBMC (kodi) loads intel vaapi driver and seems to works good!

To enable intel vaapi on Mplayer2
$ sudo apt-get install libvdpau-va-gl1

$ VDPAU_DRIVER=va_gl mplayer ./Video.mkv 
MPlayer2 2.0-701-gd4c5b7f-2ubuntu2 (C) 2000-2012 MPlayer Team
Cannot open file '/home/rolas/.mplayer/input.conf': No such file or directory
Failed to open /home/rolas/.mplayer/input.conf.
Cannot open file '/etc/mplayer/input.conf': No such file or directory
Failed to open /etc/mplayer/input.conf.

Playing ./Video.mkv.
[mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0
[mkv] Track ID 2: audio (A_AAC), -aid 0, -alang eng
[mkv] Will play video track 1.
Detected file format: Matroska
Load subtitles in ./Videos/
[VS] Software VDPAU backend library initialized
libva info: VA-API version 0.35.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_35
libva info: va_openDriver() returns 0
Selected video codec: H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10 [libavcodec]
Selected audio codec: AAC (Advanced Audio Coding) [libavcodec]
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 128.0 kbit/4.54% (ratio: 16000->352800)
AO: [pulse] 44100Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
VIDEO:  1280x720  59.940 fps    0.0 kbps ( 0.0 kB/s)
VO: [vdpau] 1280x720 => 1280x720 Planar YV12
[vdpau] Got display refresh rate 60.016 Hz.
[vdpau] If that value looks wrong give the -vo vdpau:fps=X suboption manually.
A: 552.9 V: 553.0 A-V: -0.000 ct:  0.000   0/  0  0% 24%  0.3% 0 0

  • Game on Wine

I add PPA for wine to get latest version:
$ sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
$ sudo apt-get update

$ optirun wine ./path/to/StarCraft-II-Setup-enGB.exe

Startcraft II shows "Battle.net" window and crashes after couple seconds, during installation processes.

  • Version summary

Linux Mint 17 MATE
Kernel: Linux Aspire-E5-571G 3.13.0-24-generic #47-Ubuntu SMP Fri May 2 23:30:00 UTC
2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
optirun (Bumblebee) 3.2.1
NVIDIA Driver Version 331.113
X Server Version:    11.0
                                The X.Org Foundation
NV-Control               1.29

Linux Mint 17 on Laptop Acer Aspire-E5-571G PART2


  1. aditya6/16/2015

    my system and yours is of same type and has ubuntu 14.04 os,microphone not taking input voices please help me, yesterday onwards this stopped working

  2. It cloud me many reasons, hard to tell form info that you wrote. What does "Sound Preferences" say?

    1. aditya6/16/2015

      in sound settings,under input category from microphone when i speak sound bars are not moving,when i use audacity to record sound my voice is not taken also when i use command gstreamer-properties under audio under input category when i click on test same problem,more information is provided in next seperate comment

  3. aditya6/16/2015

    here is the output of wget -O alsa-info.sh http://www.alsa-project.org/alsa-info.sh && chmod +x ./alsa-info.sh && ./alsa-info.sh --upload

    output is in http://www.alsa-project.org/db/?f=1ba3d010b0dd7d7c39028fb0295e9199ed48e39c

  4. aditya6/16/2015

    i hope this will help you in solving my problem the above mentioned command was given in launchpad website

    1. I left my laptop in the village and to be honest I did not try microphone before.
      So, next time I'll be in the village, I will see what I can do about it.
      I could take some time...
      I do not have a solution rightaway.

  5. aditya6/19/2015

    ok take your time one thing i will say is that when i type alsmixer under capture category mic is not shown instead micboost,capture

    1. This comment has been removed by the author.

    2. I hope this will be helpful:

    3. aditya7/19/2015

      did not work,thanks for helping